طلاق زن از شوهر معتاد و مراحل آن
طلاق زن از شوهر معتاد و مراحل آن
همانطور که به احتمال زیاد میدانید در قانون ما حق طلاق در اصل برای مرد است و طلاق به جز با خواست وی صورت نمیگیرد. اما قانونگذار برای جلوگیری از نقض حقوق و ورود آسیب به زن، تدابیری اندیشیده که یکی از آنها استناد به مصادیق عسر و حرج در زندگی مشترک است. عسر و حرج در لغت به معنای مشقت و سختی است. بنابراین عسر و حرج در اصظلاح به این معناست که زندگی زناشویی به وضعیتی درآید که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه کند.لطفا در ادامهی مطلب “طلاق زن از شوهر معتاد” با توضیحات وکیل پایه دادگستری برای درک هر چه بهتر موضوع همراه باشید.
یکی از روشهای طلاق زن بر اساس قانون، طلاق عسر و حرجی است. در این نوع از طلاق، زن باید با اثبات عسر و حرجی که در طول زندگی مشترک با آن مواجه شده است، برای طلاق اقدام نماید. در قوانین مربوط به حقوق خانواده مانند قانون مدنی، قانونگذار از برخی مصادیق عسر و حرج زن نام برده است. زوجه با اثبات آنها میتواند حق طلاق را از آن خود کند.
دریافت مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری»»» 09124920000
طلاق زن از شوهر معتاد و مراحل آن
عسر و حرج چگونه اثبات میشود؟
در ابتدای مطلب باید در نظر داشته باشید که عسر و حرج زمانی میتواند به عنوان مجوز زن برای طلاق به حساب بیاید که در محضر قاضی دادگاه اثبات شود.
اما اثبات عسر و حرج چگونه و با چه شروطی محقق میشود؟
1- اولین شرط این است که دلیل عسر و حرج زن در زمان اقامه دعوی هم موجود بوده و از بین نرفته باشد. (فعلیت داشته باشد.)
2- دومین شرط عبارت است از اینکه دلیلی که خانم به عنوان مصداق عسر و حرج مطرح نموده، عرفا زیانبار و غیرقابل تحمل باشد. (نوعیت داشته باشد.)
3- شرط سوم این است که ادعای زوجه در دادگاه قابل اثبات باشد.
اگر دادگاه عسر و حرج زن را با وجود شرایط مذکور در زندگی مشترک وی با همسرش احراز کند، زوجه میتواند با استناد به ماده 1130 قانون مدنی تقاضای طلاق بنماید.
آیا با اثبات اعتیاد همسر میتوان تقاضای طلاق کرد؟
یکی از مصادیق عسر و حرجی که بالاتر ذکر کردیم علاوه بر ضرب و شتم، ترک زندگی خانوادگی از جانب همسر و…، اعتیاد زوج است. اعتیاد یکی از مواردی است که قانون به واسطهی ابتلای مرد به آن، حق طلاق را به زن میدهد. در قانون مدنی، قانونگذار به زوجه (زن) این حق را داده که در صورت اثبات اعتیاد زوج (مرد) به هرنوع مواد مخدر و یا مشروبات الکلی، بتواند طلاق بگیرد.
همچنین در این مورد باید خدمت شما همراهان عزیز عرض کنیم که اگر زن در شرایط عسر و حرج قرار داشته باشد، مخالفت شوهر برای طلاق بیاثر میشود. بنابراین زن میتواند تحت حمایت قانونگذار، با اراده شواهدی مبنی بر اعتیاد همسر دادخواست طلاق بدهد.
نظر قانون در مورد طلاق به دلیل اعتیاد شوهر
بند 2 تبصره ماده 1130 قانون مدنی در مقام ارائه مصادیق عسر و حرج بیان میدارد: «اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلای وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع و یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.»
قانونگذار در جهت تکمیل این بند ادامه میدهد: «در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک، مجددا به مصرف مواد مذکور روی آورد، بنا به درخواست زوجه طلاق انجام خواهد شد.»
زن چگونه میتواند اعتیاد شوهر را اثبات کند؟
به منظور اثبات اعتیاد زوج دادگاه رسیدگیکننده به طلاق زن، زوج را برای انجام آزمایشات پزشکی به پزشکی قانونی ارجاع می دهد. اما در مواردی –که کم هم نیست!- ممکن است معتادها با ترفندهایی در نتایج آزمایش خلل به وجود آورند. آنان به این ترتیب پاسخ آزمایش اعتیادشان را منفی میکنند! اما قضات باتجربه پس از سالها خدمت میدانند که ممکن است معتاد دست به چنین کارهایی بزند. دادگاه برای جلوگیری از این امر نیز راهکار ارائه داده است. به این صورت که علاوه بر درخواست استفاده از آزمایشات پزشکی قانونی، شهادت شهود را نیز طلب میکند تا در پرونده ثبت شود.
در همین راستا قضات با همکاری واحد مددکاری و کلانتری محل، اقدام به تحقیقات در محل زندگی و اشتغال زوج در مورد وضعیت وی مینمایند.
همچنین در صورتی که بستگان و نزدیکان زوج، سابقا او را برای رهایی از دام این بلای خانمانسوز به مراکز ترک اعتیاد سپرده باشند، سوابق آنها در این مراکز ثبت میشود و زن میتواند با دریافت استعلام از آنها نسبت به تکمیل پرونده اقدام نماید.
دقت داشته باشید که اگر زوج به خاطر مصرف، خرید و فروش و یا تولید مواد مخدر دارای سابقه زندان نیز باشد، کار زوجه در مسیر جدایی بسیار آسانتر میشود. در این حالت با اعلام زوجه، دادگاه از دادگاه انقلاب که صالح در رسیدگی به جرایم مربوط به مواد مخدر است، استعلام مینماید.